El blog no oficial que conté tota la informacio de el cós de seguretat de tota Catalunya

Història

Els "Mossos d'Esquadra" es creen a partir de la victòria de les tropes borbòniques sobre les austriacistes el 1714, en la guerra de successió, principalment per evitar excessos en les zones rurals però també es van dedicar a perseguir i ajusticiar a tots els austriacistes o miquelets que queien a les mans.

En aquella època es coneixia al cos com "Esquadres de Catalunya".

Van veure la llum en la població de Valls, propera a Tarragona, sent el seu fundador Pere Anton Veciana i Vila, alcalde del poble, expansionat exclusivament per tot Catalunya, i ja a mitjan segle XVIII, 16 eren els destacaments del cos existents en tot el Principat i més de 125 els integrants d'aquest. L'expansió del cos va ser augmentant a finals del XVIII ia principis del XIX.

No hi ha dubte de l'origen borbònic del cos, encara que s'intenti negar la seva pròpia història, de manera oficial a la seva pàgina web, però la història és la que és, i Núria Sales retrata en el seu llibre "Història dels Mossos d'Esquadra" que van seri que va representar aquest cos:

"L'origen de les esquadres és tan felipista com el seu fundador: en la guerra de successió es deien esquadres les partides de paisans armats felipistes".

Els colors dels "mossos" (blau i vermell) pertanyen als de la corona francesa, que com relata Núria Sales:

"A través de les èpoques, queden com a constant en l'uniforme dels mossos d'esquadra els colors blau i vermell (colors borbònics), el gambeto i la curiosa barreja d'espardenyes i barret de copa".






Manuel Milà i Fontanals, personatge principal de la "Renaixença", va recollir en el llibre "Romancer Català" una poesia popular titulada "Expedició a Portugal" en què es parla de la vestimenta dels "Mossos" i la seva indiscutible vinculació espanyola:




"Barcelona ciutat gran, bandera n'hi ha parada

bandera de foc i sang, que és senyal de guerra dolenta,

Som Soldats

Som Soldats del Rei d'Espanya

Som Soldats.

No serà tan dolenta, no, com el Rei l'ha mediocritat

A barcelona anirem, minyons, a establir-ne plaça,

uniforme portarem, per servir al rei d'Espanya:

espardenya blava al peu, veta Fins a mitja llit,

el barret engalonat, com a mossos de l'esquadra. "







("Barcelona ciutat gran, bandera hi ha parada

bandera de foc i sang, que és senyal de guerra dolenta,

som soldats

som soldats del rei d'Espanya

som soldats.

No serà tan dolenta, no, com el rei l'ha anomenat

A Barcelona anirem, nois, a asseure la seva plaça,

Uniforme portarem, per servir al rei d'Espanya:

espardenya blava al peu, veta fins a mitja cama,

el barret engalanat, com a mossos de l'esquadra ").


Els "Mossos" van existir fins a 1868 en què el general Prim va decretar la dissolució de les "Esquadres de Catalunya", basant-se que la Guàrdia Civil, creada pel Duc de Ahumada, militar d'ascendència catalana, feia la mateixa funció que els "Mossos "i que era pagada per l'Estat, mentre els" Mossos "els pagaven els ajuntaments i les diputacions, encara que va influir molt el seu caràcter borbònic.

Quan renéixer el 1875, amb l'adveniment dels Borbons al tron, només va ser Barcelona i la seva pròpia Província on van tornar a assentar-se, ja que les altres tres províncies catalanes amb les seves respectives diputacions, van optar per la presència única de la Guàrdia Civil produint per tant un increment en l'expansió territorial d'aquest cos. El tema econòmic va ser bàsic en aquesta determinació, igual que en el seu dissolució de 1868. Mentre la Guàrdia Civil era pagada per l'Estat, els "Mossos d'Esquadra" rebien el seu salari de la Diputació de cada província, per aquest motiu Tarragona, Girona i Lleida preferissin utilitzar aquesta partida dels seus pressupostos en altres incidències ja que la seguretat venia pagada per l'Estat amb la Guàrdia Civil. Barcelona amb més recursos, va seguir pagant als "Mossos d'Esquadra".

Amb la proclamació de la II República, els "Mossos" van mostrar el seu rebuig al nou règim causa de la seva històrica fidelitat monàrquica, excepte el capità de les esquadres de la Garriga, el capità Escofet, que es va guanyar, traint als seus superiors, el comandament de les esquadres.

Els "Mossos d'Esquadra" són un cos policial que es va crear com una força monàrquica i espanyola.







ABANS




ARA